Windows 10 licence će biti povučene iz prodaje kažu iz Microsoft-a

Nakon gašenja podrške za Windows 7 i Windows 8.1, Microsoft će uskoro prestati da prodaje Windows 10.

Gigant iz Redmonda ulaže ogromne napore kako bi privoleo vlasnike računara da pređu sa starijih verzija na Windows 11 operativni sistem. U najnovijem, znatno drastičnijem potezu nego što smo imali priliku da vidimo ranije, Microsoft je saopštio da nakon 31. januara više neće prodavati digitalne licence za Windows 10.

Ukoliko posetite sajt kompanije Microsoft, odnosno sekcije za prodaju Windows 10 Home i Windows 10 Pro, dočekaće vas alarmantna poruka: “31. januar 2023. će biti zadnji dan kada će ovo Windows 10 preuzimanje biti ponuđeno na prodaju. Windows 10 će ostati podržan sigurnosnim nadogradnjama koje pomažu da se zaštiti vaš PC od virusa, spajvera i ostalih malvera do 14. oktobra 2025. godine”.

Sponzorisano

Dakle, oni koji žele da kupe Windows 10 licencu sa zvaničnog sajta imaju još malo vremena da to i učine, jer će nakon 31. januara u ponudi biti isključivo Windows 11 operativni sistem.

Ipak, ovo ne znači da više niko neće moći da nabavi fizičke kopije operativnog sistema, kao ni da kupi licencu od strane prodavaca treće strane, već se ova odluka odnosi isključivo na zvanični sajt kompanije Microsoft.

Ovo takođe ne znači da preuzimanje Windows 10 operativnog sistema neće biti moguće sa zvaničnog sajta – korisnici sada to mogu da besplatno učine ne samo za Windows 10, već i za Windows 8.1 u ISO formatu, a ukoliko žele da aktiviraju svoju kopiju, moraju da unesu kod.

Ovaj drastičan potez je nesumnjivo još jedan napor koje Microsoft ulaže kako bi što veći broj korisnika prešao na Windows 11. Prema najnovijoj Steam anketi, u decembru prošle godine je čak 65,42% korisnika ove platforme i dalje koristilo Windows 10, dok je Windows 11 kroz konstantan, ali nedovoljno brz rast dosegao 28,42% računara.

Windows distribucija

Ove vesti nam stižu nedugo nakon što je Microsoft zvanično ugasio podršku za Windows 7 i Windows 8.1, ne ostavljajući korisnicima ovih operativnih sistema drugog izbora osim da pređu na novije verzije – ukoliko im sigurnosne zakrpe išta znače.