Međutim, implementacije kod Firefox-a će imati neke značajne izuzetke

Dve godine nakon što je Google predložio i usvojio promene u svom frejmvorku za proširenje veb pregledača, Firefox je spreman da sledi njihov primer, ali sa jednim izuzetkom.

Kolektivno poznato kao Manifest v3, promene su rešile mnoge bezbednosne probleme postojećeg frejmvorka pregledača, što je omogućilo ekstenzijama da ponište sigurnosni model pregledača i prigrabe osetljive podatke.

Dok je Manifest v3 stvarao nekompatibilnosti između Chrome-a i Firefox-a, ovaj je odlučio da sačeka i posmatra evoluciju frejmvorka pre nego što ga usvoji.

Sponzorisano

„Kao što smo ranije pisali, želimo da zadržimo visok stepen kompatibilnosti za podršku razvoju više pregledača. Uvešćemo podršku za Manifest v3 za Firefox ekstenzije “, podelili su programeri Firefox-a u postu na blogu.

WebRequestAPI

Mozilla Firefox

Programeri Firefox-a su brzo dodali da će se, iako će usvojiti Manifest v3, njihova primena razlikovati od primene Chrome-a u određenim oblastima u kojima Firefox veruje da njegove „vrednosti upućuju na drugo rešenje“.

Kada je predstavio Manifest v3 2019. godine, Google je tvrdio da je to bio jedan od najvećih pomaka na platformi proširenja i ponudio je proširenja koristeći poboljšanu sigurnost,
privatnost i performanse.

Međutim, Manifest v3 je odbacio određene mogućnosti WebRequestAPI-a na koje se oslanjaju proširenja za blokiranje oglasa poput uBlock Origin i Ghosteri.

U svojim planovima za primenu Manifesta v3, programeri popularnog veb pregledača otvorenog koda podelili su da su nakon razgovora sa nekoliko programera proširenja za blokiranje sadržaja odlučili da zadrže podršku za blokiranje mogućnosti WebRequestAPI zajedno sa Googleovom zamenom, nazvanom decalarativeNetRequest (DNR).

Podržaćemo blokiranje webRequest-a dok ne bude boljeg rešenja koje pokriva sve slučajeve korišćenja koje smatramo važnim, jer DNR kakav Chrome trenutno primenjuje još uvek ne zadovoljava potrebe programera proširenja“, napisali su iz Firefox-a.