Naslovna VESTI iPhone SE 2022, Datum izlaska, cena i sve što treba da znate

iPhone SE 2022, Datum izlaska, cena i sve što treba da znate

Ajfon SE 2022

iPhone SE 2022 je potvrđen!

iPhone SE za 2022. najavljen je kao naslednik iPhone SE (2020) i kao model treće generacije u ovoj liniji pristupačnih alternativa Appleovim vodećim telefonima.

Naravno, novi iPhone SE baš i ne izmišlja točak, jer je neverovatno sličan svom prethodniku. Međutim, da nastavimo sa metaforom, na tom točku je nova guma, što bi novom uređaju moglo dati dodatnu kilometražu.

Sponzorisano

Dve ključne nadogradnje ovde su A15 Bionic čipset, koji će dati iPhone SE više procesorske snage od alternative iz 2020. (i stavlja ga u rang sa iPhone 13) i 5G povezivanje, donoseći Apple-ov telefon srednjeg ranga sa novim tehnološki napretkom.

Dakle, nekima bi se mogle dopasti ove nove nadogradnje iPhone SE, mada bi vam bilo oprošteno što ste bili razočarani jer su curenja ukazivala na mnogo više promena. Ispod možete pronaći sve što treba da znate o telefonu ispred naše recenzije.


iPhone SE (2022) datum izlaska i cena


Novi iPhone SE kreće u prodaju 18. marta, iako ste mogli aa ga naručite u pretprodaji nedelju dana ranije, 11. marta.

Cena telefona je potvrđena i ponude za iPhone SE počinju od $429 / £419 / AU$719 za skladište od 64 GB – sve cene možete videti u našem zgodnom malom grafikonu ispod

Cene SE 2022 modela u svetu
Cene SE 2022 modela u svetu

Apple čini telefon blago skupljim od iPhone SE (2020), pošto je taj uređaj počeo sa 399 USD / 419 GBP / 749 AU za skladištenje od 64 GB. Pretpostavljamo da je povećanje cene zbog dodavanja 5G mreže.

Dizajn i ekran iPhone SE (2022).


iPhone SE treće generacije ima isti dizajn kao i njegov prethodnik – i stoga, isti izgled kao iPhone 8, pet godina star telefon.

To znači da je mali i tanak, sa velikim okvirom i bradom, a u poslednjem se nalazi i fizičko dugme za napajanje. Ljudi kojima je opseg iPhone 13 previše ugao možda će ceniti zakrivljene strane telefona ovde.

Prednji i zadnji deo telefona su napravljeni od stakla, sa aluminijumskim okvirom između njih – ovo je dizajn za Apple iz 2017. godine. To je prilično tanak uređaj, a ravnu poleđinu razbija samo mala izbočina kamere na zadnjoj strani.

Postoji Lightning port za punjenje i kabl dolazi u kutiji (ali nema bloka za napajanje), ali ne postoji 3,5 mm priključak za slušalice.

Telefon možete kupiti u crnoj, beloj ili crvenoj boji, što je ograničenija kolekcija boja od iPhone SE 2020, i može razočarati ljude koji su očekivali širok spektar nijansi.

Specifikacije ekrana su identične onima na iPhone SE (2020) – to znači da je ekran od 4,7 inča, koji može izgledati neverovatno sitan u poređenju sa ogromnim 6,8-inčnim Pro Mak uređajima.

To je LCD ekran sa rezolucijom od 750 x 1334 i brzinom osvežavanja od 60 Hz – to nisu fantastične specifikacije za cenu, a ovaj telefon definitivno nije za ljude koji žele da strimuju gomilu video zapisa na mreži.

iPhone SE 2022 izgled telefona sa strane

Kamera iPhone SE (2022) i trajanje baterije


Obično ovaj odeljak u našim čvorištima nazivamo „kamere i trajanje baterije“, ali ta množina je neprikladna u ovom slučaju, jer izgleda da se Apple drži svog rešenja sa jednom kamerom.

Dakle, iPhone SE (2022) ima jednu zadnju kameru od 12 MP, koja verovatno ima poboljšani senzor u odnosu na poslednji SE, iako to nije potvrđeno.

Na predstavljanju Apple je pokazao nekoliko funkcija kamere, uključujući portretni režim i fotografske stilove, ili filtere, iako oni nisu novi za pametne telefone, pa čak ni za iPhone.

Kompanija je izjavila da A15 Bionic čipset (više o tome kasnije) donosi poboljšanja u odeljenju kamere, ali je malo verovatno da će ove prednosti biti primetne prosečnom korisniku.

iPhone SE 2022 na predstavljanju

Prednja kamera je ista kamera od 7 megapiksela kao što smo videli pre dve godine – ne očekujte selfije visoke rezolucije ovde. Jedan novi dodatak je usporeni video ovom snimaču. Slovfies, zar ih Apple nije zvao? Nismo iznenađeni što je to ime izbačeno…

Što se tiče baterije, Apple nikada ne otkriva kapacitete svog telefona unapred – uvek moramo da čekamo kvarove da bi nam doneli te informacije. Međutim, Apple kaže da iPhone SE (2022) donosi „bolji vek trajanja baterije“. Od čega? Verovatno prošlogodišnji model, ali to nije precizirano.

Performanse i softver iPhone SE (2022).


iPhone SE (2022) dobija čipset iPhone 13, u A15 Bionic, pa očekujte slične brzine obrade i optimizaciju baterije.

Šta je sa RAM-om? Apple to nikada ne navodi, tako da ćemo morati ponovo da sačekamo kidanje, ali očekujemo da će to biti 3GB ili 4GB.

Taj čipset obećava puno snage za igranje igara – ili bilo koje igre koje možete da igrate na tom malom ekranu – ali optimizacija baterije i AI pameti su njegove prave prednosti.

Softver je iOS 15, opet kao i iPhone 13, tako da će ovo verovatno izgledati kao sličan uređaj. Oh, osim sa malim ekranom.

Jedna nadogradnja je da, za razliku od starijeg iPhone SE, verzija treće generacije dobija 5G konekciju, tako da bi trebalo da pruži mnogo bržu internet vezu za ljude koji žive u oblastima sa pokrivenošću mrežom.

Exit mobile version