Izvršite iOS update što pre, apple upozorava hakeri mogu da pristupe vašem uređaju!

Sigurnosni propust u softveru koji pokreće Safari pregledač je dozvoljavao hakerima pristup iPhone uređajima.

Ukoliko još uvek niste ažurirali softver svog iPhone pametnog telefona na iOS 16.3.1 verziju, potrebno je da to hitno učinite. Iako su nadogradnje relativno česte, Apple je ovaj put ispravio sigurnosni propust za koji kaže da je “možda aktivno eksploatisan”, što znači da nije isključeno da su hakeri već iskoristili ovu manu kako bi pristupili Apple telefonima.

Najveći problem bio je u Webkit-u, endžinu Safari pregledača, zahvaljujući kojem su napadači mogli da pristupe uređajima. Apple je takođe ispravio sigurnosnu grešku unutar kernela koja je omogućavala zlonamernim akterima da dobiju privilegovan pristup uređaju, ali kompanija nije svesna da je iko uspeo da iskoristi ovu manu.

Sponzorisano

Webkit manu je pronašao anonimni sigurnosni istraživač, dok se za propust u kernelu kompanija Apple zahvalila Šinri Či iz kompanije Pangu Lab, kao i Nedu Vilijamsonu iz Google Project Zero tima.

Zakrpe sigurnosnih propusta na Apple uređajima nisu neobična pojava, a upotreba najnovijeg softvera često može pomoći korisnicima da se zaštite od hakerskih napada koji aktivno eksploatišu mane u softveru. Takođe, nije neobično ni da vidimo da kompanija Apple pozove svoje korisnike da hitno nadograde svoje uređaje, pa smo slično obaveštenje videli i u avgustu.

iOS 16.3.1 verzija

Ukoliko želite da ažurirate svoj uređaj na iOS 16.3.1 verziju, potrebno je da posetite Settings > General > Software Update, a zatim preuzmete i instalirate najnoviju nadogradnju.