Kina želi da cenzuriše sve onlajn komentare

Kina želi da cenzuriše sve onlajn komentare i da postere istih smatra odgovornim za reakcije

Kineske vlasti mogu naterati platforme društvenih medija da revidiraju sve komentare korisnika i cenzurišu one koji se smatraju „štetnim“ pre nego što budu objavljeni.

Dana 17. juna, internet čuvar zemlje, Kineska administracija za sajber prostor (CAC), objavila je nacrt ažuriranja svog zakona iz 2017. koji reguliše mašinu za cenzuru u zemlji. Timovi za moderisanje sadržaja platforme će morati da filtriraju i prijave bilo kakav nezakonit sadržaj nadležnima.

Ciljane će biti sve vrste komentara, od originalnih postova i odgovora do komentara u realnom vremenu na video strimingu – takozvan ‘bullet chat’. Štaviše, po prvi put će se tvorac posta smatrati odgovornim za to što ga i drugi komentarišu.

Nove direktive izazvale su zabrinutost zbog još veće cenzure u zemlji u kojoj su već na snazi najstroža svetska pravila. Upotreba sigurnosnih alata, poput najboljeg kineskog VPN-a, široko je rasprostranjena među korisnicima interneta koji žele da zaobiđu ove stroge propise.

Iako nove direktive tek treba da se implementiraju, ostaje strah od daljeg ograničavanja slobode govora ljudi. Osim toga, kako tvrdi South China Morning Post, nacrti propisa u zemlji se obično donose bez većih revizija.

Stanje cenzure u Kini


Veliki kineski zaštitni zid već je ozloglašen po onome što je Freedom House opisao kao „najrestriktivnije medijsko okruženje na svetu i njegov najsofisticiraniji sistem cenzure, posebno onlajn“.

Pristup svim zapadnim platformama društvenih medija kao što su Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube je blokiran već duže vreme. Kao i druge usluge kao što su Gugl, Vikipedija, Netfliks i velike strane novine kao što su Bi-Bi-Si, Njujork tajms i Rojters.

Povrh toga, algoritmi za filtriranje ključnih reči se već koriste za cenzuru kontroverznog političkog sadržaja na kineskim platformama kao što su WeChat i Weibo. Zbog toga korisnici interneta moraju da budu kreativni i pronađu inovativne načine za širenje svojih poruka.

Međutim, ovo ne ide uvek po planu. Poslednji slučaj dogodio se ranije ovog meseca kada je poznatom kineskom influenseru naglo prekinuta internet veza dok je bio u etru. Kako je izvestio Insajder, Li Jiaki je promovisao vojni sladoled u obliku tenka u znak sećanja na masakr na Tjenanmenu 1989. godine.

Kako VPN može pomoći


VPN je bezbednosni alat koji ima za cilj da zaštiti podatke korisnika, njihovu privatnost i anonimnost. Skraćeno za Virtuelnu Privatnu Mrežu, oni vam takođe omogućavaju da zaobiđete jaka ograničenja interneta.

Kako? Svaki put kada se povežete sa softverom, moraćete da izaberete jedan od dostupnih servera – sve najbolje VPN usluge nude širok spektar brzih i bezbednih lokacija širom sveta. Vaša prava IP adresa je skrivena tako da je vaš ISP prevaren da pomisli da se nalazite u drugoj zemlji, u zavisnosti od toga gde se vaš server nalazi.

Kineske vlasti su strogo regulisale upotrebu VPN-a dok su naporno radile na pronalaženju novih i efikasnih taktika za VPN blok. Zbog toga treba pažljivo birati svoju bezbednosnu službu. VPN usluge koje implementiraju tehnologiju zamagljivanja, na primer, manje su podložne takvim napadima.

Zapratite nas na YouTube

Baner ContraTeam 160×600

Viralno

Sajber Sfera - Tech News, IT, Gaming...