Gran Turismo 7 – opis

Gran Turismo 7 – opis igre

Gran Turismo sebe naziva „simulatorom prave vožnje“, ali nakon što se prvi put pojavio na PS One, njegova ideja realizma je samo rasla kako su se tehnološke mogućnosti hardvera konzole poboljšavale.

S obzirom na mukotrpan osećaj za detalje programera Poliphony Digital, PS5 nudi najbolju šansu da bude „pravi” simulator vožnje.

I proslavljajući svoju 25. godišnjicu, Gran Turismo 7 je jedan od najboljih ulaza do sada u istoriji serije, koji slavi automobilsku kulturu, kao i pruža mesnato iskustvo na stazi.

GT7 se takođe otvorio da bude veoma pristupačan novim igračima, što ovu simulaciju automobila čini manje zastrašujućom perspektivom za one koji nisu pravi petrolhedsi.

Gran Turismo 7 stiže na PS5 nakon zabavne i burne atmosfere serije Forza Horizon na Xbox konzolama. Šta Gran Turismo ima da kaže u trkačkom žanru dvadeset pet godina nakon što je prvi put pokrenuo svoj motor?

Kampanja (GT režim)


Vratićamo se tradicionalnom stilu kampanje
Pojednostavljen osećaj progresije
Pristupačan uvod u trke i automobile

Gran Turismo počinje malo i čudno sa Music Rally-em. To je mini-igra sa produženjem vremena (ili muzičko veselje kako je opisano) gde se sekunde zamenjuju muzičkim taktovima, a vi prolazite kroz kapije da biste produžili ritmove kako biste vozili što je dalje moguće pre nego što ritam prestane.

Neočekivano je zabavno i izaziva zavisnost, podseća me na AudioSurf, i predstavlja ovaj Gran Turismo kao nešto drugo nego samo kao sasvim ozbiljnu odu automobilskoj kulturi.

Ali ovo je Gran Turismo i odaje poštovanje automobilskoj kulturi – gde god da pogledate, postoji oštro oko za istoriju. Gran Turismo 7 je koliko edukacija o tome zašto ljudi smatraju automobile tako fascinantnim, toliko i takmičarsko iskustvo vožnje.

GT režim se vraća i treba vremena da otkrije sve što može da ponudi. Počinjete sa svojom garažom i kafićem, a u poslednjem ćete često praviti česte pit-stopove da biste prikupili knjige menija, koje su liste automobila koje treba prikupiti ili ciljeva koje treba ispuniti, u rasponu od osvajanja French Hot Hatch-a u raznim trkama do završetka događaja sa iskustvom na stazi.

Gran Turismo 7 vožnja Ferrari 458 Italia na PS5

U početku igre, ispunjavanje ovih ciljeva otključava više staza i oblasti za istraživanje. To daje igri čvršći fokus, iako iskusniji trkači mogu osetiti da igra počinje sa uključenom ručnom kočnicom.

The Cafe bi se mogao posmatrati kao veoma dugačak vodič u svetu Gran Turisma – u suštini niz zadataka za preuzimanje – ali kao što sam spomenuo, postoji istorija koju treba naučiti.

Vlasnik kafića sa zadovoljstvom Vas može hvaliti zašto su ovaj automobil ili ona serija bili toliko važni, a to doprinosi obožavanju svih automobila u Gran Turismo 7. Drugi likovi naseljavaju kafić (neki zaista postoje) i sa istim entuzijazmom mogu da vam kažu zašto je vaš automobil tako zanimljiv. Ako niste strastveni automobilski ludak, ova igra vas može pretvoriti u jednog.

Sviđa mi se brzina kojom kampanja napreduje, brzina kojom raspoređuje trke, misije i ciljeve otključava jednu po jednu oblast, a ne sve odjednom. Ima mnogo toga da se vidi, mnogo toga da se uradi i mnogo milja koje treba skupiti, a Gran Turismo 7 nudi sve svojim tempom. Postoji mnogo dubine koja će zadržati trkače zauzete desetinama sati.

Trebalo mi je oko 8 sati da otključam ceo paviljon, a stari favoriti su se vratili, kao što je Auto škola u kojoj dobijate licence kroz kompletiranje testova za prodavca polovnih automobila, tuning radnju, Brand Central (gde možete kupiti potpuno nove automobile) i GT Auto, gde možete i promeniti izgled svog automobila tako što ćete ga proširiti, dodati spojlere, različite felne itd.

Za ispunjavanje ciljeva dobijate stalan tok kredita, automobila, karata i mehaničkih delova kako biste povećali svoju rastuću kolekciju automobila. Takođe dobijate poene koji idu na nivo sakupljača koji pokazuje vaš nivo ulaganja u organizovanje kolekcije automobila. Karte dovode do okretanja ruleta koji nude priliku da zaradite nagrade (automobili, mehanički delovi, krediti), iako je do sada bilo retko da se dobije veliki predmet.

A s obzirom da su neki automobili veoma skupi (neki koštaju više od 3.000.000 kredita), postoji element grind-a u GT7 ako želite najprestižnije automobile. Ili možete da kupite kredite preko PlayStation prodavnice – za samo 272 dinara za 100.000 kredita ili čak 2178,00 dinara za 2.000.000 kredita – sa osećajem napredovanja koji se plaća za pobedu koji će verovatno iznervirati neke koji ne vole taj pristup.

Svet podešavanja je učinjen manje zastrašujućim za one koji nisu upoznati sa njegovim zamršenostima. Koji delovi i kakav uticaj imaju na performanse je sve objašnjeno na prijateljski, pristupačan način, ostavljajući vam da krenete putem kojim želite da poboljšate performanse svog automobila.

Neće sve u radnji za podešavanje poboljšati performanse (neki delovi to ograničavaju) i nema baš sve uticaja koji želite, dodajući malo razmišljanja o tome da li da podesite ili kupite bolji automobil. A u okviru veće igre, čin podešavanja vašeg automobila deluje kao mini igra pronalaženja ravnoteže između bržeg kretanja, ali održavanja dobre kontrole upravljanja.

GT Auto nudi mnogo načina da prilagodite izgled automobila, a možete čak i da operete svoj automobil ili podesite motor.

Scapes je deo paviljona gde se možete slikati na mestima iz celog sveta. Opcije kamere su iznenađujuće opsežne sa opcijama fokusa, zatvarača i otvora blende, kao i raznim shaderima i prilagodljivim postavljanjem automobila unutar kadra. Pruža vam mnogo načina da vaše slike izgledaju što je moguće lepše, a zatim ih možete podeliti sa ostatkom GT zajednice.

Trkanje

Gran Turismo 7 je, naravno, simulator vožnje (i to pravi) i taj aspekt njegove prezentacije dobija veoma dobro, ali još uvek postoje neke stare smetnje. Usecanje u trke počinje da odaje utisak da se trka čini zastarelom i ima neželjeni efekat stvaranja trka u kojima samo jurite lidera.

AI Vozači takođe mogu biti prilično uslužni, u suštini vam odmahuju i nisu toliko zainteresovani da brane svoju poziciju. Zajedno sa startovima, ima efekat da trke čine više procesijskim, a ne uzbudljivim.

Ovo se malo menja kako dobijate pristup bržim automobilima; neki AI malo uzvraćaju i prestižu, ali obično samo ako date priliku. Ima i malo trošenja guma – u trci kamiona na ovalnoj stazi, uspeo sam da sustignem sa poslednjeg mesta i prestignem lidera, ali umesto da se povuku od svih drugih kamiona, oni su mi poslednji put bili za repom. dva kruga. Biće zanimljivo koliko se ovo promeni kada Gran Turismo Sophy AI stigne u budućem ažuriranju firmvera.

Ipak, upravljanje automobilom je fantastično sa PS5 DualSense kontrolerom u ruci. Svaki automobil koji sam vozio ima težinu, razliku u potrebnoj sili ubrzanja i kočenja, osećaj prianjanja koji razumete čim točkovi počnu da se okreću, što sve doprinosi određenoj ličnosti koja se prenosi preko kontrolera.

Možete čak da osetite da je automobil koji vozite spor, bilo da se kreće pravolinijski ili u krivinama, sa veštim komuniciranjem o prekomernom i nedovoljno upravljanju. Dva pokušaja da se Mustang GT ’15 natera da prođe u veoma dugačkom zavoju dovela su do toga da se zadnji deo povukao unazad i poslao me u zamku na šljunak i nateralo me da više razmišljam o svojoj vožnji. Na nivou stručnjaka, GT7 može mnogo da zahteva i tako bi trebalo da bude.

Ta haptička povratna informacija od kontrolera transformiše iskustvo trkanja sa podlogom, i iako ovo nije Fanatec i Thrustmaster, zveket pri menjanju brzina i zvuk DualSense-a su to učinili, barem za mene, jedno od najboljih vozačkih iskustava koje sam imao sa kontrolerom.

Grafika


Sjajni vizuelni prikazi na PS5
Podrška za Ray Tracing
Dinamično vreme nudi mnogo varijabli


Vizuelno, igra je prelepa za gledanje, bilo da je u pokretu ili na snimcima. Kada sam prvi put pokrenuo igru, nisam mislio da je to tako zadivljujuće za gledanje, čak i sa omogućenim veoma korisnim HDR tjunerom na PS5. Ali što sam više igrao, više sam bio impresioniran.

Postoji uobičajeno visok nivo detalja i poštovanja prema unutrašnjosti i eksterijeru automobila, ali drugi aspekti vam privlače oko, kao što su refleksije u prozoru unutrašnjosti automobila (zahvaljujući efektima praćenja zraka), kao i osećaj brzine dok okolina leti sa strane.

Nažalost, praćenje zraka nije dostupno tokom trka, tako da ćete moći da gledate samo napredni efekat osvetljenja u režimima u garaži, GT Auto, reprizi i foto režimu. Ovo je učinjeno da bi se obezbedio glatki učinak, što je razočaravajuće. Možda da ostave opciju On/Off u narednom apdejtu?!

Vremenski sistem je jedan od najboljih koje sam video. Nije baš dramatičan DriveClub, ali dinamično vreme stvara prelepe vizuelne efekte dok se dan pretvara u noć tokom trka, a sunce na zalasku pretvara nebo u crvenkasto ružičasto. I to je uticalo na moju vožnju jer sam nesvesno postao konzervativniji noću nego danju.

Promene vremena su specifične za svaki region, a meteorološki podaci koji se ubacuju u igru tvrde da se simulacija vremena ponaša baš onako kako bi se ponašala u „stvarnom svetu“. To je nesumnjivo impresivan efekat.

Trke po vlažnom vremenu predstavljaju izazov i vizuelno i u smislu upravljanja, prskanje vode iz automobila ispred utiče na vidljivost, a uslovi se menjaju – ponekad bolji, često lošiji – i to takođe dodaje nivo nepredvidljivosti. Promene u vremenu ne utiču samo na nivo prianjanja, već na snagu motora i proklizavanje, što bi objasnilo zašto bi moja vremena bila sporija kako su gume gubile više temperature. Ako smatrate da je trka po vlažnom vremenu previše izazovna, napuštanje trke i povratak obično menja stvari.

Zaključak

Gran Turismo 7 voli automobile i napravljen je za one koji vole da ih voze. Ali čak i ako niste ludi za automobilima, GT7 je pristupačniji i prijatniji od prethodnih verzija.

Vožnja je odlična, a DualSense kontroler je prava zvezda sa ovom igrom. Karijera funkcioniše, od brzine napredovanja do odlične muzičke podloge. Čak i uz svo poštovanje prema istoriji automobilske kulture u igri, ona i dalje pamti zabavu.

Vizuelni izgled Gran Turismo 7 je često sjajan, a vremenski efekti doprinose iskustvu vožnje, pojačavajući te akreditive simulacije. „Pravi simulator vožnje“? Sigurno je blizu kao što je ikada bilo.

Zapratite nas na YouTube

Baner ContraTeam 160×600

Viralno

Sajber Sfera - Tech News, IT, Gaming...