Električni skuter VS električni skejtbord: Koji je bolji za vožnju?

Električni skuter ili Električni skejt? Ne možete da se odlučite? Objasnićemo prednosti (i nedostatke) oba.

Električni skuter VS električni skejtbord: koji biste trebali izabrati da biste se kretali gradom? U teoriji, oba su odlični načini za putovanje na posao na kraće udaljenosti jer su kompaktni i ekološki prihvatljiviji od korišćenja automobila. Međutim, postoje neka upozorenja, od kojih ćemo neke pokušati da objasnimo u nastavku.

Najbolji električni skuteri ne samo da su zabavni za korišćenje, već, slično kao i najbolji električni bicikli, oduzimaju napor od putovanja. Danas mnogi brendovi nude svoju verziju e-skutera, uključujući Pure, Xiaomi i Seqway, da spomenemo samo neke. Neki su lagani i sklopivi, što ih čini lakšim za nošenje, dok se drugi fokusiraju na izlaznu snagu da bi efikasnije izravnali ta brda tokom putovanja na posao.

Vožnja električnog skejtborda je verovatno najbolji način da se pocepa asfalt. Nećete videti mnogo ljudi koji koriste e-skejtbordove, ali kada Vas vide, sigurno će se zagledati.

E-skejtbordovi funkcionišu na misteriozan način, a vozeći se na njima ćete se osećati kao Marti Mekflaj iz filma Povratak u budućnost.

Šta bi trebalo da nabavite: električni skuter ili električni skejtbord? Čitajte dalje da biste saznali koja je vaša najbolja opcija.

Električni skuter VS električni skejtbord: Cena


Zahvaljujući sve većem broju kompanija koje stalno ulaze na tržište, električni skuteri su danas relativno jeftini za kupovinu. Najbolji jeftini električni skuteri mogu biti vaši za manje od 500 evra, što je jeftinije čak i od najpristupačnijih e-bicikala.

S druge strane, električni skejtbordovi nisu jeftini. Jedan od najpopularnijih – i definitivno prepoznatljivijih – električnih skejtbordova, Onewheel XR, ima cenu od 1.800 dolara u SAD, 1.750 funti u Velikoj Britaniji i 2.700 AU u Australiji. (trenutno ga nema kod nas)
Za tu cenu možete dobiti tri i po e-skutera! Naravno, nisu svi e-skejtbordovi toliko skupi, ali čak i oni jeftiniji koštaju oko 1000 evra.

Pobednik: Električni skuter

Električni skuter VS električni skejtbord: Brzina

Većina električnih skutera i električnih skejtborda imaju ograničene maksimalne brzine.

Električni skuteri su obično ograničeni na 15,5 milja na sat (25 km/h), isto kao i električni bicikli, da bi njihovi korisnici (i pešaci) bili bezbedni. U Velikoj Britaniji i Evropi, većina e-skutera koji se mogu iznajmiti takođe primenjuju takozvanu tehnologiju geofencing koja još više ograničava brzinu e-skutera u određenim oblastima (npr. u parkovima) kako bi se osiguralo da su putevi isti što je moguće sigurniji od prebrze vožnje skutera.

Električni skejtbordovi su manje regulisani, tako da se u teoriji mogu postići veće brzine vozeći e-skejtbordove. Gore pomenuti Onewheel XR ima maksimalnu brzinu od 19 mph, ali neki električni skejtbordovi mogu ići i do 28 mph (45 km/h).

Pobednik: Električni skejtbord

Električni skuter VS električni skejtbord: Bezbednost


Ni električni skejtbordovi ni e-skuteri nisu najsigurniji način za putovanje na posao. Uprkos ograničenju brzine, oba mogu ići relativno brzo, s obzirom na to koliko su lagani. Nesreće su se dešavale ljudima koji su se ranije vozili električnim skuterima, a neki su čak i umrli ulazeći u vrata automobila – bezbednost je najvažnija kada se vozite ovim vrstama motornog transporta. Međutim, rane pilot studije su pokazale da bi mogli biti sigurniji od tradicionalnih bicikala na pedale.

Električni skuteri imaju konkurentsku prednost jer imaju upravljač, čineći upravljanje boljim i sigurnijim. Osim toga, pomaže da se stabilizuje telo i kontroliše vaša težina, što ga čini bezbednijim za vožnju od e-skejtborda koji se ponašaju manje-više isto kao i tradicionalni skejtbordovi (naginjanjem u pravcu u kojem želite da se okrenete).

Pobednik: Električni skuteri

Najbolje je da vozite e-skutere po glatkoj površiniPobednik: Izjednačeno

Nemojte pogrešiti: bez obzira na to koliko robusni neki električni skuteri i skejtbordovi izgledaju, treba ih voziti po glatkom asfaltu kako biste izbegli nesreće. Neki modeli sa većim točkovima i robusnijim izgledom mogu pokušati da vas ubede da se mogu koristiti na svim terenima, ali ne dozvolite da vas ovo zavara.

Električni skuteri obično imaju manje točkove i nisku šasiju – čak i niski ivičnjaci mogu izazvati probleme, a kamoli vožnju van puta. Električni skejtbordovi imaju višu šasiju, ali zbog nedostatka upravljača podjednako se loše voze po neravnom terenu kao i električni skuteri.

Električni skuter VS električni skejtbord: Propisi

[NAPOMENA UREDNIKA: Ovo nije pravni savet. U većini zemalja, zakonodavstvo o e-skuterima je promenljivo i nepredvidivo u vreme pisanja.]

Regulacija je svakako veliki problem. Električni skuteri i skejtbordovi su toliko novi da većina zemalja nije počela da ih reguliše i stoga je zabranjena vožnja javnim putevima.

U SAD, „E-skuteri… su dozvoljeni na putevima sa ili bez biciklističkih staza sve dok se kreću ispod 25 mph. Vozači moraju da ostanu blizu ivičnjaka i da poštuju pravila vožnje i saobraćaja kao što su vožnja desnom stranom puta, posmatranje saobraćajne signalizacije i popuštanje pešacima“, objašnjava Vodič za skutere.

U Velikoj Britaniji stvari stoje malo drugačije. Prema Halfordsu, „Vlada trenutno klasifikuje električne skutere kao ‘motorne transportere’ i potpadaju pod iste zakone i propise koji važe za sva motorna vozila“, što znači da ih je nezakonito koristiti na trotoarima, u biciklističkim stazama i pešačkim zonama.

Jedini izuzetak su šeme deljenja vožnje, tako da biste koristili javno dostupne skutere sa ugrađenim sigurnosnim mehanizmima, a ne mašine u privatnom vlasništvu.

Štaviše, bilo bi legalno koristiti ih na javnim putevima samo ako bi mogli da ispune iste uslove kao i motorna vozila (na primer, u pogledu osiguranja, poreza, dozvole, registracije i konstrukcije vozila) – što nije nešto što je trenutno moguće.

Ista pravila važe za električne skejtbordove u obe zemlje.

Pobednik: Izjednačeno

Električni skuter VS električni skejtbord: Presuda

Električni skuteri i skejtbordovi deo su talasa novih vozila za mikro mobilnost i uzimaju zamah. Iz očiglednih razloga, putnici su zainteresovani za ovu vrstu prevoza jer omogućava brz i lak način kretanja gradom. Da ne spominjemo, korišćenje e-skutera i e-skejtborda značajno smanjuje ugljenični otisak; barem su ekološki prihvatljiviji od korišćenja automobila za kratka putovanja.

Od ova dva, električni skuteri su nešto manje opasni i jeftiniji za kupovinu – očigledan je pobednik debate „električni skuter protiv električnog skejtborda“. Nažalost, zakonodavstvo o njima nije jasno u većini zemalja, što ih čini manje privlačnom opcijom od električnih bicikala. U zavisnosti od toga gde živite, najbolji jeftini električni bicikl može biti najbolji za kretanje.

Zapratite nas na YouTube

Baner ContraTeam 160×600

Viralno

Sajber Sfera - Tech News, IT, Gaming...