Naslovna TUTORIJALI - SAVETI Kako instalirati štampač (windows 10)

Kako instalirati štampač (windows 10)

Kako dodati štampač

Koliko je tehnologija napredovala poslednjih godina, štampači mogu biti stalni izvor frustracija za korisnike Windows 10 računara. Ali oni su i dalje sastavni deo računarskog života kod kuće i u kancelariji, pa je to nešto sa čim moramo da živimo.

Srećom, zapravo je sasvim jednostavno dodati štampač u Windows 10..

Ovde je sve što treba da znate.

Kako dodati štampač u Windows 10

Sponzorisano

Pre nego što započnete, uvek se pobrinite da se upoznate sa štampačem i da imate ispravne kablove. Ako povezujete lokalni štampač, moraćete da ga priključite na računar preko USB-a.

Bežični štampači ovo ne zahtevaju, već koriste kućnu Wi-Fi mrežu kako bi omogućili štampanje sa bilo kog uređaja koji je na nju povezan.

Proces je uglavnom isti i za lokalne i za bežične štampače, ali evo kako da dodate svaki od njih na Windows 10 računar.

Meni za dodavanje printera u Win 10
Meni saopcijama dodavanja štampača i drugih uređaja

Otvorite Windows 10 štampače i skenere


Prvi korak je da otvorite aplikaciju „Podešavanja“ i izaberete „Uređaji“. Zatim u meniju bočne trake odaberite opciju „Štampači i skeneri“.

Ovde ćete videti kombinovanu listu svih štampača i skenera kojima je moguće pristupiti sa računara. Takođe možete na računar dodati novi štampač ili skener.

Čak i pre nego što priložite štampač, ovde ćete videti neke opcije. „Microsoft Print to PDF“ i „Microsoft XPS Document Writer“ su ugrađena softverska rešenja. Štampanje u PDF datoteku zapravo nije štampanje, jer kreira PDF datoteku, ali ga Windows 10 klasifikuje kao štampač.

Dodajte lokalni štampač u Windows 10

Kada je vaš štampač povezan sa računarom pomoću priloženog USB kabla, kliknite na „Dodaj štampač ili skener“ u meniju kojem ste pristupili gore.

Ovo će potrajati, ali Windows 10 će potražiti kompatibilne uređaje priključene na vaš računar i navest će ih u listi.

Kada vidite štampač prikazan, kliknite na „Dodaj uređaj“ i on će sada biti dostupan kao cilj za štampanje iz bilo koje aplikacije u operativnom sistemu Windows 10.

Štampanje iz Google Chrome pregledača

Dodajte bežični štampač u Windows 10

Prvi korak je osigurati da je vaš štampač povezan na vašu lokalnu mrežu ili je omogućen Bluetooth ako se na taj način povezuje. Proces će se razlikovati u zavisnosti od toga koji štampač imate, pa je najsigurnije da pročitate uputstva za upotrebu.

Zatim, u meniju za podešavanja kojem ste pristupili iznad, kliknite na „Dodaj štampač ili skener“. Windows 10 će sada skenirati kompatibilne bežične uređaje i navesti ih za vas.

Kada vidite štampač prikazan, kliknite na „Dodaj uređaj“ i on će sada biti dostupan kao cilj za štampanje iz bilo koje aplikacije u operativnom sistemu Windows 10.

Dodatna podešavanja za upravljanje

Kada je štampač priključen na računar sa Windows 10, postoje neka dodatna podešavanja kojima možete upravljati i koja bi vas mogla zanimati.

Prva je opcija „Dozvoli Windows-u da upravlja mojim podrazumevanim štampačem“. Kada je ovo omogućeno, Windows 10 će dobiti dozvolu da postavi podrazumevani štampač na ono što ste nedavno koristili na svojoj trenutnoj lokaciji. Ovo bi moglo da pomogne u jednostavnom prebacivanju između kućnog i kancelarijskog štampača, na primer.

Takođe imate opciju „Preuzmi preko izmerenih veza“. Ako redovno radite na mobilnim vezama ili imate ograničenja za protok podataka, to možete onemogućiti da biste osigurali da Windows 10 ne preuzima nove upravljačke programe ili softver uređaja dok se ne povežete na Wi-Fi mrežu bez merenja.

Kako dodati štampač – Rezime

Štampači mogu biti frustrirajući, ali njihovo podešavanje u operativnom sistemu Windows 10 ne mora biti. Proces je univerzalan koji god štampač pokušavate da koristite, a upravljanje uređajima je jednostavno.

Exit mobile version