IT zanimljivosti – činjenice koje niste znali

U ovom postu saznaćete kako je audio CD dobio kapacitet od “okruglih” 74 minuta, kada je postavljen prvi online baner, od kojih delova je sklopljen prvi Apple kompjuter, zašto je IBM “veliki plavi”, kako je Vikipedija dobila ime, koju količinu podataka sa Interneta zaista možemo da pronađemo…

Betoven

Kapacitet CD-a je 74 minuta muzike, zato što su Philips i Sony, koji su zajednički zaslužni za razvoj CD formata, odlučili da na njega mora da stane cela Betovenova deveta simfonija.

Prvi CD

Skriveni podaci

Od oko 5 miliona terabajta podataka koliko se procenjuje da postoji na Internetu, samo 0.4% je indeksirano od strane pretraživača.

Krpež

Prvi Apple kompjuter Stiv Vozniak je napravio od delova koje su on i Stiv Džobs prikupili za džabe ili koje su skinuli sa različitih, pokvarenih uređaja dobijenih od njihovih tadašnjih poslodavaca.

Zver-mašina

IBM je u septembru 1956. godine lansirao 305 RAMAC, prvi “Super kompjuter” sa hard diskom. HDD je težio čitavu tonu, a kapacitet mu je bio 5 MB.

Online reklamiranje

Prvi baner kao vid reklame pojavio se 1994. godine.

prvi banner

Rodonačelnik virusa

„Rother J“ je prvi kompjuterski virus koji je izašao „u svet“, van laboratorije.

Raspored

QWERTY layout za tastaturu izmišljen je davne 1884. godine.

Nije prenosni

Najveći i najskuplji ikad napravljen kompjuter bio je SAGE iz 1950. godine. Njegova masa iznosila je 250 tona, imao je 60.000 lampi i prostirao se na 10.000 kvadratnih metara.

“Poštari”

IBM-ov nadimak „Big Blue“ nastao je tako što su prodavci iz ove kompanije bili „uniformisani“ u tamno plava odela, a njihova prodajna služba je čak i pre nego što su počeli da proizvode kompjutere bila jedna od najvećih u SAD-u.

Wikimix

Wikipedia je dobila ime kombinovanjem havajske reči „wiki“ (brzo) i reči „encyclopedia“, čime je dobijeno i njeno značenje je „brza enciklopedija“.

Lisica i pas

„The quick brown fox jumps over a little lazy dog“ je čuvena rečenica koja se koristi kao test za prikaz fontova. Ona je izabrana zato što se u njoj sadrže sva slova engleskog alfabeta.

Uskoro još… 🙂

Zapratite nas na YouTube

Baner ContraTeam 160×600

Viralno

Sajber Sfera - Tech News, IT, Gaming...