Naslovna VESTI Chia Coin neće povećati većinu cena HDD-a, tvrde analitičari

Chia Coin neće povećati većinu cena HDD-a, tvrde analitičari

chia logo na hdd - sajbersfera

Samo određene vrste HDD-a se traže

Finansijski analitičari veruju da, iako su cene hard diska porasle poslednjih nedelja zbog rudarenja kriptovalute Chia i biće neko vreme više nego obično, prosečne cene HDD-a neće biti znatno veće nego što su danas jer postoji izuzetna potražnja za određenim modelima, a ne za sve vrste diskova.

Potražnja za čvrstim diskovima za data centre neprekidno raste godinama. Suprotno tome, potražnja za HDD-ovima velikog kapaciteta za potrošače povećala se poslednjih nedelja zbog rudarstva kripto valuta Chia coin. Kao rezultat, cene tvrdih diskova većeg kapaciteta porasle su poslednjih nedelja, dok su modeli sa vrhunskim opsegom rasprodati.

Sponzorisano

Tržište doživljava tesnu ponudu HDD-ova, što je uporedivo sa situacijom 2012. godine kada je poplava na Tajlandu zaustavila proizvodnju tvrdih diskova u zemlji. Tada su prosečne cene HDD-a porasle za otprilike 22%, kaže Sidney Ho, analitičar iz Deutsche Bank. Ovog puta poskupljenja neće biti tako visoka.

chia dize cene odredjenim hdd i ssd

„Iako je upotreba skladišnog prostora za Chia relativno mala u poređenju sa ukupnom industrijskom proizvodnjom, potražnja za velikim potrošačkim čvrstim diskovima znatno se povećala zbog Chia manije, s diskovima rasprodatim na mnogim veb lokacijama i sa cenama na sekundarnim tržištima znatno višim od uobičajenih,“ Ho je napisao u belešci za klijente, izveštava Barron’s.

Naša analiza cena HDD-a od ranije ove nedelje pokazala je da se cene srednje klase HDD kapaciteta 6TB ili 8TB nisu značajno promenile poslednjih nedelja. Čvrsti diskovi od 10 TB takođe nisu znatno skuplji. U međuvremenu, HDD od 12TB, 14TB, 16TB i 18TB dramatično su poskupeli za samo nekoliko nedelja (neki SKU-ovi su dobili 100 dolara, drugi su se udvostručili).

Koji se HDD traže?

Velika većina HDD od 14TB do 18TB su bliski uređaji, poput Seagate-ovih Exos-a i Western Digital-a WD Gold i Ultrastar. Većina tih diskova prodaje se direktno kompanijama poput Amazon Web Services, Google-a i Microsoft-a po unapred dogovorenim cenama i zbog toga nikada ne dolazi u maloprodaju.

Joseph Moore, analitičar Morgan Stanley-a, kaže da Seagate prodaje oko 30% svojih HDD-a putem distributera i maloprodaje, dok Western Digital tim kanalima isporučuje 40% svojih proizvoda. Kao rezultat toga, velika većina tvrdih diskova Seagate-a i Western Digital-a ne prodaje se u maloprodaji i zbog toga ne može značajno da poskupi zbog stalne Chia manije. Ipak, proizvođači mogu prirodno povećati cene zbog veće potražnje i potrebe da nabave više komponenata.

ssd chia rudarenje

Generalno, dok bi maloprodajne cene HDD-a velikog kapaciteta mogle porasti i za preko 22%, prosečne cene HDD-a neće se opipljivo povećati jer se većina HDD-a prodaje po unapred dogovorenim cenama. Suprotno tome, modeli srednje klase ne poskupljuju zbog skromne potražnje.

„Naš stav je trenutno da će Seagate i Western Digital imati koristi od povećanog obima, cena, a time i bruto marže, napisao je Ho. „Dugoročno gledano, ostaje previše neizvesnosti u pogledu budućeg opšteg prihvatanja Chia ili većine kripto valuta da bismo iz temelja prilagodili svoje izglede za industriju. Šta god Chia postala, za industriju je pozitivno videti dodatni potencijal mogućnosti za rast potrošača “.

Exit mobile version